Waarom is het zo moeilijk om af te vallen?

blog waarom is het moeilijk om af te vallen

Het is mij de afgelopen jaren steeds meer opgevallen dat er te makkelijk wordt gedaan over afvallen. Een veel gehoorde uitspraak zoals; ‘Gewoon wat minder eten en meer sporten, dan komt het goed. Waarom lukt het jou dan niet?’ hoor je dan ook steeds vaker voorbij komen. Als het zo makkelijk is. Waarom hebben zoveel mensen dan moeite met afvallen en stijgt het aantal mensen met overgewicht nog steeds elk jaar? Deze vraag stelde ik mezelf en kwam tot een 3-tal verleidingen die het moeilijk maken om af te vallen in onze huidige maatschappij.

  1. Er is altijd en overal eten aanwezig
  2. Supermarkt verleidingen
  3. Suiker in voeding

In eerste instantie is het van belang om kort in te gaan op hoe ons lichaam werkt. Wij zijn duizenden jaren geleden geëvolueerd tot de persoon wie we nu zijn. Alleen is onze omgeving nu ontzettend snel aan het veranderen terwijl ons lichaam nog altijd werkt zoals de jager-verzamelaar dat vroeger deed. Ons lichaam kan niet zo snel mee veranderen met de huidige tijd, met gevolgen als diabetes type 2, hoge bloeddruk en obesitas als gevolg. (lees ook: ons prehistorische lichaam in de huidige maatschappij)

1. Er is altijd en overal eten aanwezig
Ons lichaam is gebouwd op schaarste. Het was in het jager-verzamelaar tijdperk dus belangrijk om veel te eten als er eten aanwezig was. De eerste verleiding waar we tegenaan lopen en die ons lichaam moeilijk kan weerstaan is dat er altijd en overal eten aanwezig is. Op elke hoek van de straat kun je tegenwoordig wel iets te eten kopen. Als het geen snoep- of frisdrankautomaat is kun je wel in de Kruidvat of de Hema iets lekkers kopen. Dit zijn dan ook nog altijd bewerkte producten die vol zitten met chemicaliën en suikers. Als je helemaal geen zin hebt om van de bank af te komen, kun je wel iets eten bestellen via thuisbezorgd.nl. Helaas is dit ook bijna altijd junkfood dat niet goed is voor onze gezondheid en dat bijdraagt aan het aantal mensen die overgewicht ontwikkelen. We eten tegenwoordig dus veel te veel en dan is het vaak ook nog ongezond.

2. Supermarkt verleidingen
Natuurlijke suikerrijke producten hebben altijd een mooi kleurtje dat goed opvalt in de natuur. Een mooie gele banaan, lekkere rode aardbeien of een oranje mandarijn. Allemaal gezonde producten en allemaal aanwijzingen die ons verleiden om dit product te eten. Tegenwoordig als je de supermarkt inloopt, word je bijna overspoeld met verschillende aanbiedingen en aantrekkelijke verpakkingen die ons verleiden die producten te kopen. De prijs wordt aangepast door 2 voor de prijs van 1, de verpakkingen worden zo aantrekkelijk gemaakt door mooie opvallende kleurtjes te gebruiken dat je oog er altijd wel op valt en het je aandacht trekt. Of ze zorgen dat er om het product een gezond imago hangt door goede marketingstrategieën te gebruiken. Denk aan mueslirepen die boordevol zitten met suiker of een 0% suiker etiket hebben maar die dan wel vol zitten met zoetstoffen. En die worden weer een gelinked aan dementie en beroertes (Mossaver-Rahmani, 2019).

Heel veel verleidingen die ons brein bijna niet kan weerstaan. De producten die worden aangeboden in de supermarkt zijn dan vaak ook nog producten die ontzettend bewerkt zijn en vol zitten met suikers (want dan vinden wij het immers lekker). Dit houdt het overgewicht allemaal in stand.

3. Suiker in voeding
In de vorige alinea heb ik het al even aangehaald. Er wordt ontzettend veel suiker toegevoegd aan bewerkte voedingsproducten. Suikers vallen onder de koolhydraten en is een zoete stof. Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels waardoor het ook wel loze calorieën worden genoemd. (Lees ook: effecten van suiker op je gezondheid). Van alle producten in de supermarkt is bij 60% suiker toegevoegd. Punt 1 voor de smaak en punt 2 voor de houdbaarheid van een product. 

Ons lichaam heeft een voorkeur voor zoetigheid. Dat was vroeger van belang omdat je daar snelle energie van kreeg. Tegenwoordig zijn de suikerhoeveelheden in een bewerkt product vele malen meer dan een natuurlijk product dat je uit de natuur kan halen. Denk bijvoorbeeld aan een banaan. Daarnaast bevat een banaan nog ontzettend veel vitamines, mineralen en vezels die je gezondheid bevorderen. De bewerkte producten die je tegenwoordig in de supermarkt koopt bevatten zeker niet zoveel gezondheidsvoordelen en geven je dus alleen maar energie, die vaak ook nog veel te veel is omdat we tegenwoordig te weinig bewegen. Al het teveel aan energie wordt opgeslagen als vetten waardoor we bijkomen.

Wat kan je doen tegen deze verleidingen?
We worden tegenwoordig zoveel blootgesteld aan verleidingen die ons lichaam en brein niet kunnen weerstaan zodat het overgewicht percentage maar blijft stijgen. Hier zijn 5 tips om deze verleidingen te kunnen weerstaan:

  1. Zorg voor 3 goedvullende en verzadigde eetmomenten op een dag met eventueel 1 a 2 tussendoortjes. Zo zorg je dat je geen trek hebt gedurende de dag en je de verleidingen beter kunt weerstaan.
  2. Zorg voor een vast eetpatroon. Eet elke dag op dezelfde momenten. Dan ben je gedurende de dag niet bezig met wat je moet gaan eten waardoor je vatbaarder bent voor verleidingen en kun je focussen op andere dingen.
  3. Maak een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat. En koop alleen datgene dat op je lijstje staat.
  4. Ga nooit boodschappen doen als je trek hebt. Je komt dan altijd terug met suikerrijke producten. (ik spreek uit ervaring.. Ook ik geef dan toe aan de verleiding).
  5. Lees het etiket. Op elk etiket staat hoeveel suiker er toegevoegd is aan een product. 4 gram suiker is 1 suikerklontje. Je mag volgens de WHO +/- 12 tot 15 suikerklontjes eten per dag. Geloof me, daar zit je snel aan. Ruim 60% van de volwassenen gaat daar dagelijks overheen (World Health Organization, 2015).

Bronnen:
1) Mossaver-Rahmani, Y. (2019, februari 14).
2) World Health Organization. (2015)

Deel DIT ARTIKEL

10% korting op personal & duo training
in juli en augustus