De effecten van suiker op je gezondheid

blog suiker slecht gezondheid

Heb jij ook zoveel drang naar zoetigheid? Veel mensen raken in paniek als er geen zoetigheid in huis is. Je bent niet rustig te krijgen en gaat nog even snel naar het tankstation om een reep chocola te halen. Je lijf denkt dat die zoetigheid de oplossing is voor je problemen. Echter zorgt te veel suiker alleen maar voor meer problemen.

Wat is suiker?

Suiker valt onder de koolhydraten. Koolhydraten kun je weer ruwweg onderverdelen in snel opneembaar en langzaam opneembaar. Producten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst, snoep, koekjes en frisdranken vallen onder de snel opneembare koolhydraten. De langzaam opneembare koolhydraten zitten met name in natuurlijke producten die veel vezels, vitaminen en mineralen bezitten. Denk aan groente, fruit, volkorenproducten, granen en bonen. Snel opneembare koolhydraten, vaak suiker, dien je dus zoveel mogelijk te vermijden. Door de vitaminen, mineralen en vezels die producten met langzame koolhydraten bevatten hebben nog vele andere gezondheidsvoordelen. Deze kun je dus prima eten.

Suikerverslaving

Suiker werkt verslavend, maar je mag het geen verslaving noemen zoals een alcohol of drugsverslaving. Dit komt omdat je van een alcohol- of drugsverslaving onthoudingsverschijnselen kunt krijgen als je gaat afkicken en van suiker krijg je dat niet. Daarnaast heb je van suiker niet steeds méér nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen. De reden dat er wel vaak over een suikerverslaving wordt gesproken is dat als je suiker eet, je hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geven zodat je al snel meer behoefte hebt aan suikerrijke producten (Diabetesfonds.nl, 2019). Gelukkig kun je er zonder bijverschijnselen gewoon van af komen door je eetpatroon aan te passenAlleen is dit niet zo makkelijk in een omgeving waarin zoete producten in overvloed aanwezig zijn. In 60% van de producten in een supermarkt zijn suikers toegevoegd. Onbewust houd je je suikerbehoefte dus toch in stand. Producten als tomatenketchup, pastasaus, fruit-yoghurt, kant-en-klaar maaltijden, muesli, vleeswaren en zo kan ik nog wel even doorgaan, zitten vol met suikers. 

Dan volgt de volgende valkuil. De fabrikant heeft ontzettend veel verschillende namen bedacht voor suiker. Zodat de consument, jij en ik, niet meer weten wat er wel en niet in een product zit en of dit wel of geen suiker is. Een aantal verborgen suikernamen zijn: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie (Dubbers, 2019)?

Welk effect heeft suiker op je lichaam?

Doordat er zoveel producten zijn waarin suiker is verwerkt, snap je natuurlijk wel, dat onbewust de drang naar suiker blijft bestaan. Door deze hoeveelheid aan suikers kunnen een aantal lichamelijke klachten ontstaan:

1. Overgewicht en obesitas

In 2004 stellen onderzoekers vast dat bewerkte suikers een rol spelen in de obesitas epidemie. Op basis van onderzoek wordt aangetoond dat suiker één van de belangrijkste reden is van overgewicht. Toegevoegde suikers leveren wel energie maar geen andere voedingsstoffen, waardoor het niet verzadigt (Bray GA, 2004) (James J DiNicolantonio, 2016).

Suiker zorgt voor een stijging van je bloedglucose. Je lichaam heeft dan insuline nodig om die bloedglucose te laten dalen. De glucose, of wel energie, wordt door de insuline opgeslagen in je spieren en je lever voor als je gaat bewegen. Als je spieren en lever vol zitten wordt het teveel aan glucose opgeslagen als vetten en kom je bij. Hierdoor wordt insuline ook wel het vetopslaghormoon wordt genoemd. 

2. Vermoeidheid

De inname van suiker leidt tot een energiepiek, waarna al snel je energiepeil zakt. Ook zorgt suiker ervoor dat de nieren extra magnesium afvoeren, dit kan leiden tot vermoeidheid (RE, 1987).

3. Hoge bloeddruk

Suiker kan op twee manieren invloed hebben op onze bloeddruk.

  1. Een te hoge inname van suiker leidt tot overgewicht en obesitas, dat op zijn beurt weer een hoge bloeddruk veroorzaakt.
  2. Suikerhoudende drankjes hebben een direct verhogend effect op onze bloeddruk (He FJ, 2015).

4. Diabetes type 2

Het is algemeen bekend dat een teveel aan suiker je insulinegevoeligheid aantast waardoor je diabetes type 2 ontwikkelt. Dit zorgt ervoor dat je eigen lichaam niet meer in staat is je bloedsuiker te laten dalen tot normale waarden (MacDonald, 2016).

5. Problemen met je spijsvertering

Je darmwerking neemt af en de samenstelling van je darminhoud kan aanzienlijk veranderen door een teveel aan suiker. Een hogere suikerinname geeft tevens een verhoogde kans op chronische darmontstekingen (W Kruis, 1991).

6. Hart- en vaatziekten

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat suiker slecht is voor je hart. Uit een samenvatting van 63 studies blijkt dat overconsumptie van toegevoegde suikers kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (James J DiNicolantonio J. H., 2017).

7. Slaapproblemen

Het blijkt dat de kwaliteit van je slaap achteruitgaat als je vaak suikerhoudende dranken drinkt. Ook is je diepe slaap korter en word je vaker wakker (Marie-Pierre St-Onge, 2016).

8. Lage weerstand

Door het eten van suiker verandert de samenstelling van onze darmflora. Aangezien 80 procent van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt, heeft dit een groot effect op onze weerstand. Door de suiker nemen beschermende bacteriën af (Myles, 2014).

Conclusie

Het is belangrijk om te weten welke invloed suiker heeft op jouw welbevinden. Wees er bewust van en denk twee keer na voordat je een suikerrijk product kiest. Het betekent natuurlijk niet dat je nooit meer suiker kan/mag eten. Je lichaam is prima in staat om toegevoegde suikers te kunnen verwerken, zorg alleen voor een goede balans. Volgens de WHO mag je per dag ongeveer 12-15 suikerklontjes eten. Dit komt neer op 48-60 gram suiker per dag. Één suikerklontje is namelijk 4 gram. Er zit bijvoorbeeld al 26 gram suiker in een glas frisdrank van 250ml. Dan zit je al op de helft van je maximaal toegestane hoeveelheid. 

Let op je suikerinname om je eigen gezondheid te verbeteren!

Bibliografie

Bray GA, N. S. (2004). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051594

Diabetesfonds.nl. (2019). www.diabetesfonds.nl. Opgehaald van https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-doet-suiker-met-je-hersenen

Dubbers, M. (2019). www.energiekevrouwenacademie.nl. Opgehaald van https://energiekevrouwenacademie.nl/suiker-killer-van-je-energie-en-gezondheid/

He FJ, M. M. (2015). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25547872

James J DiNicolantonio, A. B. (2016). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975866/

James J DiNicolantonio, J. H. (2017). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5708308/

MacDonald, I. A. (2016). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174139/

Marie-Pierre St-Onge, A. M. (2016). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015038/

Myles, I. A. (2014). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074336/

RE, T. (1987). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3820066

W Kruis, G. F. (1991). www.ncbi.nlm.nih.gov. Opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1379072/

Deel DIT ARTIKEL

10% korting op personal & duo training
in juli en augustus