Zo raak je die zomerkilo’s weer kwijt

blog raak zomerkilo kwijt

Iedereen kent het wel. Lekker op vakantie gaan, geen stress, geen regels, nergens rekening mee houden. Alleen doen wat jij wilt zonder daar verantwoording voor hoeven af te leggen naar jezelf of anderen. Vakantie is om te genieten. Elke dag een ijsje eten langs de boulevard, bij de borrel een extra glaasje wijn en ’s avonds in dat gezellige restaurantje nog een lekker toetje. En sporten..? Dat doe je wel weer als je thuis bent. Vakantie is om te ontspannen niet om moe te worden.. Dit heeft ook invloed op je lichaamsgewicht. We komen gemiddeld 2 tot 5 kg aan in de zomervakantie. Als thuis het normale ritme weer begint wil je daar natuurlijk weer zo snel mogelijk vanaf! Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om weer die summerbody te krijgen. Tijd om de knop weer om te zetten.

Sporten
Begin direct weer met sporten. Je fitheid gaat achteruit als je niet sport of beweegt. Hoe langer je wacht hoe vervelender het wordt als je weer een sportlesje meedoet of die 5km wilt gaan rennen. Vóór de vakantie ging dat zo lekker en makkelijk, na de vakantie kost het ineens veel meer moeite en krijg je ineens weer die heftige spierpijn. Slecht voor je motivatie en er wordt veel gevraagd van je discipline. Plan zo snel mogelijk weer een keer of 4 – 5 dat sportlesje in. Vraag vrienden om een stukje mee te gaan rennen of te gaan sporten in de sportschool. Zo kun je meteen je leuke vakantieverhalen vertellen en kom je weer in je sportritme. Je kunt zelfs nieuwe doelen met elkaar bespreken om vóór de kerst te behalen. Samen sporten heeft een sociaal aspect dat belangrijk is in je dagelijkse welbevinden en het blijkt dat het behalen van doelen makkelijker is om samen te doen dan alleen. Heb jij extra hulp nodig om het sporten weer op te pakken? Klik voor meer informatie over de septemberactie hier. 

Voeding
Ga na je vakantie nog een keer lekker uit eten zonder na te denken over wat je wel en niet wilt bestellen. Dit is een mooie afsluiter van de vakantie en kun je die mooie tijd nog een keer herbeleven met je partner. Spreek daar met elkaar af dat je de dag erna weer goed op je eten gaat letten. Haal alle ongezonde en bewerkte producten uit de keukenkastjes en gooi ze weg. Koop je favoriete groente en fruit als gezond tussendoortje. Ga op zoek naar drie nieuwe gezonde gerechten en probeer ze uit. Zo houd je je variatie in je voeding, ben je meteen bewust bezig met gezond eten en helpt het de eerste stap te zetten die vakantiekilo’s kwijt te raken.

Wat je vooral niet moet doen is weer een of ander crashdieet gaan volgen. Dit zal in het begin zeker helpen om van je vakantiekilo’s af te komen. Maar een crashdieet hou je nooit het hele jaar door vol. Punt 1 omdat je veel te weinig eet en je lichaam dat niet kan volhouden. Als je je doel hebt bereikt val je weer terug in je oude eetpatronen, kom je weer even snel bij en dan ook nog met een kilo’tje of twee extra. Op de lange termijn gaat een crash dieet je dus niet verder helpen die kilo’s eraf te krijgen. Punt 2 is dat je voedingstekorten gaat krijgen. Dit is weer ongunstig voor je eigen gezondheid en kan leiden tot verschillende lichamelijk klachten. Denk aan een slecht werkend immuunsysteem waardoor je sneller ziek wordt. Of dat je vermoeidheid bent en je futloos voelt.

  • Zorg dat je drie gezonde maaltijden per dag eet met eventueel tussendoor een gezond tussendoortje als een stuk fruit.
  • Laat frisdranken zoveel mogelijk staan.
  • 80% moet een gezonde keuze zijn, 20% mag een bewuste ongezonde keuze zijn.

Conclusie
Geef vooral niet op als het even tegenzit in die eerste paar weken na je vakantie. Zet door en vraag eventueel hulp aan anderen. Dan kom je vanzelf weer in je gezonde sport en eetritme en vliegen die vakantiekilo’s er weer af.

Deel DIT ARTIKEL

10% korting op personal & duo training
in juli en augustus

NIEUW TRAININGS-PROGRAMMA

Krachttraining voor duursporters