Stress zorgt voor een ongezonde leefstijl

blog stress ongezonde leefstijl

Tegenwoordig leiden we levens vol met stress en krijgen we continu prikkels van buitenaf. Het begint al met je wekker in de ochtend. Vervolgens moeten we ons haasten met het ontbijt om op tijd op ons werk te komen. In de auto komen we nog een file tegen ook, weer stress. Vervolgens ben je op je werk en zit je hele mailbox vol, krijg je continue appjes van al die whatsapp groepen waar je inzit en wil je in je pauze toch even snel facebook en instagram checken. 

We hebben een drukke baan of studie, we eten ongezonde voeding, continu prikkels van je smartphone of dingen waar we ons zorgen over maken zijn allemaal een vorm van stress.

Het stresslevel is de hele dag iets verhoogd wat leidt tot chronische stress. Veel mensen merken er misschien maar weinig van, maar te veel stress en te weinig ontspanning is slecht voor onze gezondheid. Niet voor niks dat tegenwoordig 1 op de 10 mensen kampen met burn-out klachten.

Wat is stress

Stress is eigenlijk van levensbelang en een natuurlijke reactie in je lichaam. Het zorgt ervoor dat je in noodsituaties snel kunt handelen. De stressreactie stamt nog uit de oertijd toen we moesten vluchten of vechten bij acuut gevaar. Denk aan oog in oog komen te staan met een wild dier. Er komen dan stresshormonen vrij die het mogelijk maken om te vechten of te vluchten.

Er zijn drie soorten stresshormonen; adrenaline, noradrenaline en cortisol. Deze zorgen ervoor dat je alert wordt, je hart gaat sneller kloppen, er komt energie vrij en je spieren spannen zich aan, zodat je snel kunt reageren. Heel handig in acute situaties waarin je snel moet handelen om te vluchten of te vechten. Minder handig als je chronisch stress hebt. Continu stressprikkels leidt tot overbelasting van je bijnieren die het stresshormoon cortisol produceren. Te lang en te veel cortisol leidt er uiteindelijk toe dat je bijnieren uitgeput raken waardoor je een burn-out kan krijgen. 

Stress zorgt voor een ongezonde leefstijl

Stress heeft invloed op de manier waarop je leeft. 

Ten eerste kan het ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Slaap wordt vaak onderschat. Het is een belangrijke factor in een gezonde leefstijl. Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat een tekort aan slaap een risicofactor is voor:

 • Overgewicht 
 • Hoge bloeddruk
 • Hartproblemen
 • Hogere kans op depressie

Veel mensen hebben problemen om in slaap te komen of om een hele nacht door te slapen. Ze slapen onrustig en zijn de volgende dag 

 • Vermoeid 
 • Futloos
 • Hebben weinig energie 
 • Kunnen zich minder goed concentreren
 • Zijn niet productief

Het kan een aanleiding zijn om meer te gaan eten, want van eten krijg je immers energie. Vooral de snelle suikers zoals energiedranken of het drinken van koffie zorgen ervoor dat je weer opgewekt wordt. Je onderdrukt als het ware je vermoeidheid. Je lichaam heeft geen behoefte aan energiedranken en je hebt geen koffie nodig om goed te kunnen functioneren, je lichaam heeft voldoende rust nodig. 

Gemiddeld hebben wij 7-8 uur slaap nodig per nacht. 

Ten tweede; je gaat ongezonder eten, je eetlust neemt toe en je hebt meer behoefte aan suiker. Zoals eerder aangegeven maakt cortisol glucose/energie vrij. Als je chronisch stress hebt vraagt je lichaam continu om de glucose voorraad bij te vullen. Dit gaat het snelste met suikers, waardoor je ongezondere keuzes maakt t.a.v. je voeding. (lees ook: Effecten van suiker op je gezondheid).

Daarnaast werken je hersenen op glucose. Hoe meer stress je ervaart en je jezelf mentaal gezien minder rust geeft, hoe meer je lichaam behoefte heeft aan suiker. 

Veel mensen hebben de neiging om stress en emoties weg te eten. Het kan een troost zijn als je ruzie hebt, je niet lekker in je vel zit of als het druk is op je werk. Iets lekkers, vaak chocola, zorgt er dan voor dat je je zorgen even vergeet en je je beter voelt. Helaas is dit maar tijdelijk. Bovendien zorgt dat lekkere eten, dat vaak uit suikers bestaat, ook voor een stijging in je bloedglucose. Bij een stijging in je bloedglucose produceert je lichaam het hormoon insuline. Dit wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemdEet je stress en emoties dus niet weg. Neem even de tijd voor jezelf om de stress en emoties een plaats te geven. Een vervelende bui gaat altijd weer over, ook zonder troost-eten. 

Manieren om te ontspannen

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je wat meer ontspant en je je stresslevel kan verlagen? Dit zijn drie simpele voorbeelden die je makkelijk kan toepassen in je dagelijkse leven.

Verbeter je slaap:

 1. Leef volgens het natuurlijke dag- en nachtritme. Ga overdag naar buiten en vang veel daglicht op. In de avond als het donker wordt, werk je niet meer en word je minder actief.
 2. Eén uur voordat je gaat slapen zet je de tv, smartphone, tablet en laptop uit. Het licht uit deze apparaten laten je lichaam denken dat het nog dag is, waardoor je lichaam niet in de ‘slaapmodus’ komt.

Zorg dat je vlak voordat je gaat slapen iets ontspannends doet. Denk aan meditatie oefeningen, een boek lezen, neem een warme douche of maak een avondwandeling. Tips:

 • Zorg dat de kamer goed donker en rustig is en zorg voor frisse lucht door een raampje open te laten.
 • Houd regelmaat in je slaappatroon. Voor je biologische klok is het beter om op vaste tijden te slapen en wakker te worden.
 • Drink geen alcohol voor het slapen. Dit verstoort je nachtrust.

Doe ademhalingsoefeningen:

 1. Ga rechtop zitten met beiden voeten op de grond. Haal drie keer diep adem en adem ook bewust en rustig uit. Let erop dat de ademhaling in je buik zit en niet in je borst. Je zal snel merken dat je rustiger wordt. Zet eventueel je handen in je zij en adem als het ware naar je handen toe.
 2. Adem aan de hand van ratio’s, bijvoorbeeld 1:2 ratio. Dit houdt in dat je je uitademing twee keer zo lang laat duren dan je inademing.

Neem 15min per dag puur voor jezelf.

 1. Zet telefoon en tablet uit
 2. Ga op de bank liggen en laat je gedachten de vrije loop. Of denk helemaal nergens aan  
 3. Loop een rondje door de natuur
Kom helemaal tot jezelf en laat je niet afleiden door je omgeving. Jij bent op dit moment het belangrijkste, niemand kan je daarvan weerhouden. Zet alle gedachten even op een rij. Je zal snel merken dat 15 minuten niks doen, erg prettig voelt en zeker niet als nutteloos moet worden beschouwd. 

Deel DIT ARTIKEL

10% korting op personal & duo training
in juli en augustus

NIEUW TRAININGS-PROGRAMMA

Krachttraining voor duursporters