
Méér sporten en bewegen wordt steeds meer gepromoot. Het is essentieel voor een gezond lichaam en een goede gezondheid. Bewegen is van levensbelang. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en heeft dagelijks voldoende inspanning nodig om goed te kunnen functioneren. Maar waarom is dit zo belangrijk, wat is de beweegnorm voor een goede gezondheid en vooral; wat is het effect als ik niet ga sporten?
Meer dan de helft van alle Nederlanders beweegt te weinig. Vroeger hadden we nog allemaal fysiek werk en moesten we veel meer bewegen. Tegenwoordig heeft het grootste deel van Nederland een zittende baan en brengen we de rest van de dag vaak ook nog zittend door. De toenemende bewegingsarmoede zorgt voor een grote risicofactor op onze gezondheid. Obesitas, hart- en vaatziekten, COPD en diabetes type 2 vormen vandaag de dag voor een enorme verlaging van de levensverwachting en de arbeidsproductiviteit. Onderzoek heeft ook aangetoond dat te weinig beweging tot vroegtijdige dementie kan leiden en je een grotere kans hebt op depressie of depressieve gevoelens.
Zo zorgt niet bewegen voor een heleboel negatieve effecten. Maar wel bewegen zorgt natuurlijk ook voor een heleboel positieve effecten. Zo heeft regelmatige beweging een positieve invloed op je fysieke en emotionele gesteldheid maar ook op je eigen persoonlijkheid. Zo kan je sociale omgeving je ook helpen om alle positieve effecten van bewegen te ervaren.
1. Fysiek gesteldheid
Dit zijn de directe voordelen van sport en bewegen op de lichamelijke gezondheid. Naast het voorkomen van ziektes door regelmatig te sporten zorgt het ook voor een beter uithoudingsvermogen, grotere spiermassa en meer kracht. Hierdoor verhoog je je basaal metabolisme oftewel je ruststofwisseling. Je verbranding wordt hoger en de kans op overgewicht verkleint. Ook verbeter je je algemene bewegingsvaardigheden die ervoor zorgen dat je dagelijkse activiteiten zoals het werken in de tuin, traplopen, een boodschappentas dragen en huiselijke klusjes met gemak kan uitvoeren.
2. Emotionele gesteldheid
Naast de fysieke voordelen heeft lichamelijke activiteit ook voordelen op je psychologische en mentale gezondheid. Zo is er veel bewijs dat laat zien dat je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde sterk stijgt als je regelmatig sport. Je zit prettiger in je vel door de gelukshormonen die vrijkomen bij sporten. Serotonine zorgt voor een goed humeur en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend. Daarnaast kun je beter omgaan met angst en stresssituaties en vermindert het depressieve gevoelens.
3. Persoonlijkheid
Sport en bewegen kan ook van invloed zijn op iemands karakter. Zo is de kans groot dat je assertiever wordt, meer zelfdiscipline krijgt en meer inzet toont. Door te sporten in teamverband of samen met een vriend(in) kun je je communicatievaardigheden, samenwerken en verantwoordelijkheid verbeteren. Naast het feit dat dit voor jouw eigen ontwikkeling goed is, zal je werkgever deze karaktereigenschappen ook waarderen.
4. Sociale omgeving
Als je gaat sporten doe je dat vaak in een sociaal verband. Denk aan teamsporten of samen trainen. Zo maakt sport het mogelijk om sociale vaardigheden te ontwikkelen en je sociale netwerk uit te breiden. Stel doelen die je gezamenlijk gaat behalen. Door dit samen te doen heb je minder de neiging om een trainingssessie af te zeggen, haal je motivatie uit de ander en ervaar je hetzelfde proces waardoor je er makkelijk over kunt praten. Wist je dat als mensen hetzelfde doel hebben en dit gezamenlijk proberen te bereiken, dit vaker en sneller behaald wordt dan als ze dit alleen moeten doen. De steun van een groepsproces is ontzettend belangrijk.
Hoeveel moet ik nu bewegen?
Ten eerste is er een verschil tussen bewegen en sporten. Onder bewegen verstaan we alle matige tot intensieve (60%-70%) activiteiten. Je ademhaling en hartslag versnelt maar je kan nog wel makkelijk een gesprek voeren. Denk aan traplopen, stevig wandelen, flink doorfietsen of zwemmen. Doe dit 30 minuten per dag. Neem bijvoorbeeld de trap ipv de lift, ga op de fiets of te voet boodschappen doen of maak een ochtend of avondwandeling. Als je zittend werk hebt, probeer dan elk uur even op te staan en een rondje te lopen naar de printer of naar een collega voor een werk gerelateerd gesprek ;-).
Bij sporten verbeter je met name je fysieke fitheid zoals je coördinatie, uithoudingsvermogen en spierkracht. Hierdoor verklein je de kans op ziektes zoals obesitas, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De intensiteit van deze activiteiten is hoog. Je ademhaling is zwaar en je hartslag stijgt tot 75% – 95% van je kunnen. Een gesprek voeren is nu niet meer mogelijk. Ik raad aan om 2 -3 keer per week 45-60 minuten te sporten. Denk hierbij aan hardlopen, fitness, circuittraining en krachttraining. (lees ook: waar moet een goede training aan voldoen).
Conclusie
Dagelijks voldoende bewegen en regelmatig sporten heeft vele voordelen voor je eigen fysieke fitheid. Bewegingsarmoede heeft een negatieve invloed op je gezondheid en kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten en aandoeningen. Als je de positieve effecten wilt ervaren en de negatieve effecten wilt vermijden is het belangrijk dat je 30 minuten per dag gaat bewegen en 2-3 keer per week gaat sporten.