5 punten die helpen met afvallen​

De drukke december maand is weer voorbij. Veel lekkere pepernoten, wijntjes en etentjes achter de rug. Tijd om weer met het normale leven te beginnen en nieuwe doelen te stellen voor jezelf. Wat wil je in het nieuwe jaar bereiken? Voor velen wordt nu eindelijk de knop omgezet om écht iets te gaan doen aan het overgewicht waar al zo lang mee geworsteld wordt.

Wil jij voor eens en altijd van die overtollige kilo’s af? Ga dan deze 5 punten na om jezelf te motiveren en in 2020 resultaten te behalen.

5 punten die je helpen afvallen

1. Waarom wil je afvallen? En wees echt eerlijk tegen jezelf.

Een doel als ‘een paar kilo’tjes minder’ of ‘iets minder snoepen’ gaan je niet helpen. Deze redenen zijn te vaag om daadwerkelijk resultaat te behalen. Vraag jezelf af wat je precies wilt bereiken met die paar kilo’tjes minder? Is het omdat je je onzeker voelt? Omdat je elke keer moe bent als je een stukje hebt gewandeld of een trap moet oplopen? Of misschien wil je een goed voorbeeld stellen voor je kinderen of kleinkinderen? Wees echt eerlijk tegen jezelf om daar een duidelijk antwoord op te geven. Stel een emotioneel doel voor jezelf. Dit motiveert het beste.

2. Stel haalbare en realistische doelen op.

Onrealistische en daarmee onhaalbare doelen werken ontzettend demotiverend. Als je in 2 maanden 10 kilo wilt afvallen ga je jezelf gegarandeerd teleurstellen. Hierdoor ga je weer oude gewoonte naleven die ervoor gezorgd hebben dat je bent bijgekomen. Bespreek je doelen met je partner, vriend(in) of een coach die je daarbij kan helpen om ze realistisch en haalbaar te maken.
Door een realistisch en haalbaar doel op te stellen ga je een verbintenis aan met jezelf om te veranderen. En elke verandering is moeilijk. Zorg dat je een lange termijn doel hebt van bijvoorbeeld 12kg afvallen in zes maanden tijd. Daarnaast stel je ook korte termijn doelstellingen op. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van frisdranken in de eerste twee weken, 2 kg afvallen per maand, minimaal 2x per week gaan sporten, deze week op de fiets naar het werk gaan. Elke keer als je een doel behaalt, geeft je lichaam je ‘feel good’ hormonen die je positief en gemotiveerd maken en houden voor meer succes. Hoe meer je dat ervaart, des te meer gemotiveerd je bent voor toekomstige successen en je je einddoel ook gaat behalen.

3. Heb je al eerder een poging gedaan om dit doel te bereiken?

Als je al eerder pogingen hebt gedaan om je opgestelde doel te behalen kun je leren van je gemaakte fouten. Analyseer je valkuilen van de vorige keer. Had je te weinig tijd om gezond te koken, kreeg je weinig steun uit je omgeving, had je te weinig kennis over gezonde voeding of ging je te weinig naar de sportschool? Schrijf je eerder gemaakte fouten op. Zo kun je ervoor zorgen dat je ze nu herkent en kunt omzeilen.

4. Hoe overwin je je tegenslagen?

Nu je weet wat je valkuilen zijn kun je concrete stappen zetten om ze te ontwijken. Had je bij een eerdere poging moeite om naar de sportschool te gaan? Zoek een sportmaatje of neem een personal trainer in de hand. Had je moeite om verleidingen van ongezonde voeding te weerstaan? Zorg voor een gezond alternatief. Vond je het moeilijk om gezond te koken? Doe een gezonde kookcursus of koop een receptenboek. Denk vooral niet dat eventuele hindernissen je streefgewicht in de weg kunnen staan. Voor elk probleem is tenslotte een oplossing. Heb je moeite om oplossingen te bedenken? Vraag dan weer hulp aan je partner, vriend(in) of een coach.

5. Na een tegenslag ben je niet terug bij af.

Hou je einddoel voor ogen. Een kleine misstap zorgt er niet voor dat je je doel niet meer kunt bereiken. Je bent bezig met een verandering. Dat neemt tijd in beslag. Gun je lichaam de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe leefstijl en leer van je gemaakte misstappen. Je hebt ook niet leren lopen in één dag. Dat ging ook met vallen en opstaan. Zo gaat het ook met afvallen.

Deel DIT ARTIKEL

10% korting op personal & duo training
in juli en augustus